Extension & Renovation

Renovation and Extension Glenageary

Glenageary|Dublin|2014-2015

This was a semi-detached house built in the 1950’s, located in a cul de sac. The shape of the site was attractive parallelogram whose smaller side faces the street. This allowed us to design something that would look, from the front, was in keeping to all of the other houses but very different from the rear garden.

It was important for us to provide a beautiful open plan layout to the rear taking advantage of fantastic south garden. Our design had to catch the daylight throughout the day  and bring it into the open plan living quarters. We introduced a bespoke 3 metre high sliding units along as well as corner window which took advantage of the landscaped gardens.

The site was sloping and the design embraces it with two steps to the lower living area, the ceiling is at the same level in the kitchen as the living room but overall the height is greater in the living room space. We designed a three-sided gas stove central in the open plan space so it was visible from the living, dining and kitchen areas, linking the spaces together.

This house was designed to be as efficient as possible to heat and run, and we opted for high levels of insulation and an air to water heat pump for heating and hot water, achieving ‘A’ Rated Building Energy Rating. There is underfloor heating both upstairs and down. The only utility bill to heat and light house was electricity which equates to approximately €1,000 per year for all energy needs.

Publications for this House

-Self Build & Improve Your Home Magazine-Autumn 2016

IMAGE-12

 


IMAGE-14
IMAGE-16IMAGE-6

 

 

 

IMAGE-23

 

 

IMAGE-18


IMAGE-9