Extension & Renovation

New Build Drumcondra

Drumcondra|Dublin 9|2009-2010

Our clients,’ The Prison Officers’ Association wanted a total redesign of the original social club with rear single storey flat roof structure, into a modern bar / club building with rentable apartment accommodation and much needed basement space. The premises was on a prominent busy road in Dublin city and it consisted of a circa 1900 two storey period building directly facing Drumcondra road with a 1970 flat roof single storey rear red brick rear extension.

In our design proposal we maintained the two storey period building facing main road and demolished the rear large flat single storey roof extension. There was an existing basement under the period building which was inadequate in size. Our proposal was to provide a new contemporary two storey rear extension with basement level linking into the existing basement. The basement would house the beer keg storage, bottle storage, fridges etc with internal mechanically trap door key lift. The new ground floor extension would have new bar area along with lounge bar area with dance floor and new toilet facilities to meet current standards. The first floor would have two apartments their own individual entrances with dual aspect and balconies. The original period building would house a pool room and main entrance to bar area at ground floor and the first floor would be cash offices and private meeting rooms.

The project was particularly challenging due to the need to construct basement structure up to ground floor level in an area with a high water table due to the adjacent Tolka River along with the tight building constraints due to situation on a business city centre road. We decided to use Insitu Concrete Form wall construction system for the basement on a raft slab with a water proof concrete mix in the walling system. The two storey rear extension had a precast concrete floor and visually it had an important break from the original building to the new extension with glazed window units. The extension was finished in buffed brickwork with cream cappings, olive zinc wall cladding to balconies and grey limestone spandrel panels and window cills. All rainwater goods were concealed to stop vandalism.

17.04.10 006

8from_DSC_5245-2

IMG_3626

9from_DSC_5396-12

9from_DSC_5315-7

8from_DSC_5404-13

8from_DSC_5386-11

17.04.10 022